De ce O ZI CU TATA? Pentru că orice familie suferă atunci când bărbatul casei ajunge să fie privat de libertate în urma faptelor de infracționalitate comise. Într-o astfel de situație, cei păgubiți nu sunt singurele victime, ci și familia celui încarcerat și în mod deosebit copiii: aceștia ajung victimele infracționalității propriului părinte. Atât în urma separării de tată în momentul încarcerării și pe perioada detenției, cât și în momentul revenirii acestuia în familie, copilul este nevoit să facă față unor trăiri mult prea intense pentru vârsta lui.
Pe scurt, copilul se confruntă cu:
- presiunea stigmatului social;
- tulburări emoționale și comportamentale;
- preluarea responsabilităților tatălui;
- diminuarea resurselor materiale;
- scăderea calității vieții / a nivelului de trai;
- readaptarea după liberarea părintelui și întoarcerea sa în familie.
Desfășurarea programului. Curs motivațional.
GRUPE DE BĂRBAŢI aflați în detenție — între 12 și 15 persoane — care, timp de 4 luni, se întâlnesc săptămânal pentru studiu motivațional având la bază cartea „Principiul Potențialului” de Ed. Cole, urmând ca în cadrul celor patru întâlniri cu familia (în afara penitenciarului) să aplice principiile învățate.
MEŞTERESC CU TATA este o întâlnire în care persoanele private de libertate desfășoară împreună cu copiii lor activități de creație, îndemânare și perspicacitate . Timpul petrecut împreună în afara cadrului penitenciar și focalizarea lor spre un scop comun, contribuie într-un mod semnificativ la consolidarea relației de familie. Copiii valorifică din plin timpul petrecut alături de tata, iar taților le este reîmprospătată memoria cu privire la responsabilitățile pe care le au în dreptul familiei.
LA FILM CU TATA este o întâlnire cultural-educativă în cadrul căreia persoanele private de libertate vizionează un film educativ alături de copiii lor. În urma vizionării au loc discuții cu privire la principiile de viață desprinse din film, iar mai apoi, acestea sunt comparate cu principiile personale.
ŞI NOUĂ NE PASĂ este o acțiune socială în care persoanele private de libertate, împreună cu copiii lor, se implică în ajutorarea unei familii nevoiașe sau lucrează pentru a întâmpina o nevoie din comunitate, învățând și experimentând împreună importanța și împlinirea care decurg din slujirea semenilor.
ÎN EXCURSIE CU TATA reprezintă activitatea culminantă a proiectului. Aceasta constă într-un atelier practic, pe parcursul căruia se urmărește apropierea relației dintre deținut și familia sa într-un cadru relaxat în natură, sau într-un cadru pregătit pentru sărbătoare (Nașterii Mântuitorului sau Ziua Copiilor), în funcție de perioada în care se încadrează finalizarea cursului.